Részvétel a társadalmi életben

2018.04.06. 11:22
Mi is áll az Egyház tanításában a a társadalmi életben való részvételről, melynek egyik formája a politikai választásokon való részvétel.

Isten szabadnak teremtette az embert. Azonban jogainkat nem mindig gyakorolhattuk szabadon. Sokan nagy áldozatot hoztak a szabadságért, szenvedtek, sőt életüket is áldozták azért, hogy szabadok legyünk. A Katolikus Egyház Katekizmusának Kompendiuma a 405-dik pontjától a 410-dikig foglalkozik a hívő ember részvételével a társadalmi életben. Ezekből idézünk:

Minden emberi közösségnek szüksége van a törvényes tekintélyre, mely biztosítja a rendet és elősegíti a közjó megvalósulását.

A tekintélyt akkor gyakorolják törvényesen, amikor a közjó érdekében cselekszenek és elérése érdekében erkölcsös eszközöket használnak. Ezért a politikai rendszereket a polgárok szabad választásának kell meghatároznia.

A közjó magában foglalja a személy alapvető jogainak tiszteletben tartását és előmozdítását; a személyek és a társadalom szellemi és anyagi javainak fejlődését; mindenki békéjét és biztonságát.

Minden ember a maga helye és szerepe betöltésével részt vesz a közjó előmozdításában. Az állampolgároknak ezen túlmenően tevékenyen részt kell venniük a közéletben.

A polgárok kötelességei magukban foglalják a haza szeretetét és szolgálatát, a szavazati jogot és kötelességet, a közteherviselést, az ország védelmét és az építő kritika jogát.

Tehát a Kompendium buzdít bennünket, hogy éljünk a demokrácia törvény adta lehetőségeivel. Aktívan kapcsolódjunk be a társadalmi, vallási, kulturális, politikai élet minden területébe, szabadon és felelősséggel döntsünk a társadalmunkat érintő fontos kérdésekben.

A Mária Rádió csak adományokból működik.

Isten fizesse meg támogatását!

Mária Rádió Közhasznú Egyesület bankszámlaszám:
10918001-00000069-12310000
1% adószám:
19385226-1-19

Kiemelt partnereink


köszönjük a támogatást

NMHHNKA
Médiaszolgáltatási tevékenységünket a Médiatanács
a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja.


Mária Rádió • 1133 Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu