A Romano Maria Radio ünnepe

2018.04.12. 11:05

Április elején három napos rendezvényünkkel Szombathelyre és környékére látogattunk alapvetően abból a célból, hogy a helyi katolikus cigány közösségekkel, s az azokkal foglalkozó lelki vezetőkkel találkozzunk. Csákánydoroszlón kezdtük meg látogató körutunkat, ahol is a cigány származású Orsós Zoltán atya és Kurzus Csoportja fogadott bennünket. Itt bemutattuk a rádiónk célkitűzéseit, valamint meghallgattuk az ottani közösség eddig eredményeit, nehézségeit és örömeit. Örömünkre Zoltán atya vállalta, hogy a rádió indulására ő is tanítással szolgál majd.Majd másnap egész napos látogatást tettünk Bérbaltaváron, ahol is a Roma Kultúra Világnapjához kötődően, a környékbeli Caritas bevonásával, roma napot tartottak. Délelőtt gyermekprogramokat láthattunk, majd szentmisét celebrált Székely János püspök atya is az ünnepnap alkalmából. A délután során cigány kulturális programokkal folytatódott. Egy standdal készült a Romano Maria Radio is: médiahasználattal kapcsolatos kérdőíveket lehetett kitölteni, személyes beszélgetésre nyílt alkalom a rádió önkénteseivel, valamint kisebb ajándékokkal is megleptük a hozzánk látogatókat. A cigány rádiónak lehetősége nyílt arra is, hogy bemutassa célkitűzéseit a nagyszínpadon is.

alt_text

A harmadik napon Bócföldére látogattunk, ahogy a helyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kovács Kálmán és közössége fogadott bennünket. Közös énekléssel, közös ebéddel töltöttünk el együtt egy délutánt, amely során a helyi közösség múltjáról és jelenéről beszélt. Beszéltek arról, hogy a községnek van egy kiemelt cigány származású díszpolgára, aki korábban is sokat tett a településért és a roma-magyar együttélésért. Elmondták azt is, hogy szeretnének egy roma közösségi imaházat, ahol egybe tudnak gyűlni és tudnak közösen gondolkodni, imádkozni és ünnepeket megülni.

A háromnapos látogatáson részt vett az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója Karácson Tibor atya, aki maga is cigány származású. Csobánkáról önkormányzati képviselő és cigánypasztorációs munkatárs Horváth Rezsőné Ilon, valamint két további önkéntes: Harmat József Várpalotáról és Balogh Dávid nagyváradi roma fiatalember. Az állandó gitárosunk, Sárközi János, közismert néven Csomo is gazdagította társaságunkat.

A Szombathelyi Püspökségen Székely János atya fogadott és szállásolt el bennünket, ami szintén külön élmény volt, ahogy az is, hogy a bérbaltavári rendezvényre Szabó Tamás elnök úr is ellátogatott és a szentmise előtt ismertette a rádió célkitűzéseit. A rendezvénysorozatunk e négy állomásán megélt élmények, a másik testvérünk hite és lelkisége, a közös ügyért történő fáradozás és áldozathozatal megerősített bennünket abban, hogy a Romano Maria Radio ügye mindannyiunk számára fontos és hogy mindenki talál benne feladatot úgy, hogy közben ő maga is épül és gazdagodik általa. Csatlakozásra buzdítjuk a kedves olvasót is!

Az alábbiakban hallgassák meg Székely János püspök atya szentbeszédét a bérbaltavári szentmisén!