További lépések várhatók Mindszenty bíboros boldoggá avatásának ügyében - Interjú Habsburg-Lotharingiai Mihállyal

2019.02.02. 11:34


habsburg_honlap


Napokon belül kihirdethetik, hogy Mindszenty József bíboros, hercegprímás hősiesen gyakorolta az erényeket, a bíboros közbenjárására történt csoda elismerése esetén pedig „sokunk reménye válhatna valóra, ha a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus idején, itthon kerülhetne sor boldoggá avatására – mondta el Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke.


– Fél év telt el azóta, hogy szakértői szinten elismerték Mindszenty József bíboros, hercegprímás életszentségét. Hol tart az ügy?

– Nagy munka volt az a huszonöt év, ami a Mindszenty Alapítvánnyal mögöttünk áll, sokszor előfordult, hogy akadályba ütköztünk, de a türelem és az állhatatosság végre meghozta gyümölcsét: tavaly június 14-én egy kilenc teológusból álló bizottság egyhangú döntéssel, gyönyörű nyilatkozatokkal ismerte el végre Mindszenty bíboros életszentségét. A közelmúltban a következő lépés is megtörtént, egy főpapokból álló bizottság vitatta meg a szakértői jelentést, melynek eredményéről a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa számol be hivatalosan a Szentatyának. Ha Ferenc pápa jóváhagyja azt a döntést, hogy Mindszenty bíboros hősiesen gyakorolta az erényeket, Mindszenty bíboros megkapja a „Venerabilis”, azaz „Tiszteletreméltó” megszólítást.

– Ezután következhet a csoda kivizsgálása?

– Igen, ahogy korábban már Kovács Gergely posztulátor beszámolt róla, tudomásunk van egy orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulásról. Ha a kivizsgálás pozitív eredményt hoz esetleg már idén, akkor sokunk reménye válhatna valóra, amit sokan meg is fogalmaztak már, hogy milyen méltó és szép lenne, ha a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején, itthon kerülhetne sor Mindszenty József boldoggá avatására. Most a legközelebbi esemény, hogy február 13–14-én lesz egy konferencia a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szervezésében annak apropóján, hogy hetven éve, 1949. február 8-án ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre a bíborost.

Hallgassátok meg beszélgetésünket Habsburg-Lotharingiai Mihállyal, a Mindszenty Alapítvány elnökével:Forrás: Magyar Hírlap