Biológiai sokféleség napja – mit is jelent ez?

2020.05.22. 10:33

A Biológiai Sokféleség Egyezményt (az ún. riói egyezményt) 1992-ben írták alá Rio de Janeiróban. Magyarországon 2006. május 22. óta rendezik meg ezen a napon a biodiverzitás napját.


A biológiai sokféleség a természeti környezet, a növény- és állatfajok, azok élőhelyeinek és génállományának gazdagságát jelenti. Az élőlények állandó kölcsönhatásban vannak környezetükkel, ez a kölcsönhatás hozza létre az ökoszisztémákat, vagyis a természetes élőhelyeket.
Az ember is az ökoszisztéma része. Az emberi élethez szükséges élelmiszereket víz és talaj nélkül nem tudjuk előállítani. Az ehető növényeket alapvetően talajon termeljük, vízzel öntözzük. A növények megszűrik a levegőt a káros anyagoktól, szén-dioxidtól. Az erdőknek fontos szerepe van a klíma szabályzásában. Az erdőirtás szélsőséges időjáráshoz, a csapadékvíz gyors lezúdulásához vezet, ami szintén károsítja a természetes környezetet.

Sok gyógyszer, napi használati tárgy, építkezéshez szükséges alapanyag, ruhanemű a természetes környezetünkből nyert alapanyagból készül. Ezek az alapanyagoknak egy része végérvényesen eltűnik, visszapótlásuk akár évezredeket is igényelhet. Az ökoszisztéma olyan szolgáltatásokat nyújt az embernek mint a növények beporzása, a levegő és a talaj megtisztítása. Szívesen töltjük itt szabadidőnket, kirándulunk és gyönyörködünk a szép környezetben.

A biológiai sokféleséget számos tényező veszélyezteti. Természetes okok és emberi tevékenység által kiváltott élőhely elpusztítás – erdőirtás, beépítés, a levegő, a talaj és a víz szennyezése, az ipari tevékenység.

 

Mit tehetünk a biodiverzitás megőrzésért?

A lehető leghosszabb ideig használjuk a műszaki cikkeket.
Vásároljunk helyi árut, amit nem kell hosszú úton szállítani.

Akinek lehetősége van alakítson ki élőhelyet a madarak számára, gondoljon etetésükre és itatásukra
Fertőtlenítéshez és mosáshoz foszfátmentes tisztítószereket használjunk
A kerti és szerves hulladékot komposztáljuk
.

86
Mária Rádió • 1133 Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu
PartnereinkImpresszumKözhasznúsági jelentésAdatvédelem