Gemma Énekegyüttes jubileumi koncertje

2017.05.27. 19:00 - 21:00

2017.04.27. 12:13

A Gemma Énekegyüttes jubileumi koncertje, fennállásának 20. évfordulója alkalmából, 2017. május 27-én szombaton 19 órai kezdettel kerül megrendezésre.

A két részes, két helyszínes koncert első felében világi kórusművek csendülnek fel a Párbeszéd Háza kápolnájában, majd 20 órától az énekegyüttes egyházi műveket szólaltat meg a Pesti Jézus Szíve templomban. Műsorukat az elmúlt 20 év repertoárjából válogatták. A koncerten elhangzik egy ősbemutató, Gyöngyösi Levente: O Maria noli flere című, eredetileg nőikari művének vegyeskari átirata is, melyet a szerző kifejezetten a Gemma Énekegyüttes és művészeti vezetőjük, Tóth Márton részére dolgozott át. Az eseményen a kamarakórust egy-egy mű erejéig volt énekesei egészítik majd ki.

 

A Gemma Énekegyüttes 20 éve alakult Budapesten, akkori tagjai a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola diákjai voltak. Az együttes művészeti vezetője a kezdetektől Tóth Márton. Az évek során az énekesek száma 14-re bővült, színesítve-bővítve a közös hangzást és zenei nyelvezetet. Repertoárjukat főként a régizene és a kortárs zeneirodalom adja, ám kitekintésként szívesen nyúlnak más műfajokhoz is; a barokk vagy a jazz világa sem áll távol tőlük.
Az énekegyüttes rendszeresen koncertezik, többségében szakrális helyszíneken, templomokban, de a különböző fesztiválok, koncertsorozatok, versenyek szereplőiként világi színpadokon is megjelennek itthon és külföldön egyaránt. Jelentősebb fellépéseik közé tartozik Arvo Pärt Te Deum című művének megszólaltatása a Zeneakadémián, megfordultak a Művészetek Völgyében, visszatérő vendégei a nyíregyházi Cantemus Fesztiválnak, valamint 2014-ben meghívást kaptak Baszkföldre, a Tolosai Nemzetközi Kórusversenyre, melyhez kapcsolódóan 8 állomásos koncertturnén jártak Észak-Spanyolországban.
2017 áprilisában az együttes a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen - a verseny legmagasabb pontszámaival - megnyerte a Musica Sacra és Kamarakórusok kategóriákat.
Az elmúlt évek alatt három önálló lemezük került kiadásra: egy Requiem-album, mely Tomás Luis de Victoria, Henry Purcell és Robert Howells műveit tartalmazza, egy karácsonyi válogatás Hodie címmel, valamint 2016-ban felvételre került két kortárs zeneszerző egy-egy misekompozíciója. A CD-n Gyöngyösi Levente Missa Lux et Origo-ja, illetve James Whitbuorn meditatív, orgonára, szopránszaxofonra és kórusra komponált Son of God Mass című műve hallható.
Az együttes alkalmanként liturgikus szolgálatot is teljesít, ami kiemelten fontos eleme a munkának és az együtt töltött időnek. A Gemma Énekegyüttes arra törekszik, hogy zenéje ne csak egy szűk réteg számára legyen elérhető és élvezhető, hanem meg tudjon szólítani minden örömre és zenei élményre vágyó hallgatót.