Nemes Egyszerűséggel - A történelmi családokról napjainkban

2019.08.23. 15:50

Otthon a családban - Nemes Egyszerűséggel - A történelmi családokról napjainkban - Új műsor a Mária Rádión

Az arisztokráciát az 1940-es és 50-es években ért atrocitásokról terjedelmes irodalom áll rendelkezésre. Az arisztokrácia meghatározó szerepet vállalt Magyarország keresztény kultúrájának megteremtésében és fenntartásában, továbbá elévülhetetlen érdemeket szerzett a századforduló környékén hazánk gazdasági felemelkedésében. Éppen ezért volt méltatlan az a sorozatos megaláztatás és kirekesztés, ami ezt a társadalmi osztályt érte.

A kommunista-szocialista érában a társadalom széles körében sikerült a nemességgel szemben egyfajta „Döbrögi-effektust" kialakítani, azaz e réteg tagjait egy félnótás, raccsoló, népsanyargató csoport képével azonosítani.

Mindemellett időközben felnőtt két generáció, akik életútjáról, helytállásáról, küzdelméről nem sokat beszélünk. Nekik ugyanúgy helyt kell állniuk a modern világban, családi örökségül sokszor „csak" nevet kapva, melynek régi fénye a meghurcoltatások következményeként megkopott. Nehéz örökségük mellett vissza is kellett küzdeniük a család nevét - ha nem is a gazdasági elit, hanem a szellemi elit világába, hiszen több évtized rombolását két generáció nem tudja helyre állítani.

Műsorunkban nemcsak a még élő, meghurcolt nemesi családok képviselőit, hanem ezen társadalmi osztály fiatalabb korosztályát is meg kívánjuk szólaltani, ezzel is teret nyitva a témakör minél alaposabb megismerésének, kielemzésének. .

Műsoridő: kéthetente csütörtök 8:30


Következő adásaink

Mária Rádió • 1133 Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu