A pápalátogatás közvetítése a Mária Rádióban

Ferenc pápa április 28-tól 30-ig Magyarországra látogat, rádiónk pedig lázasan készül a pápalátogatásra, melynek 3 napján reggel 7-től este 9-ig élő adásfolyamban várjuk a Mária Rádió hallgatóit. A különleges adásnapok során végigkövetjük a látogatás helyszíneit, élőben sugározzuk a Szentatya beszédeit, megszólaltatjuk a vizitáció szervezőit, résztvevőit, és rengeteg tanúságtételt is hallhatunk a pápával kapcsolatban, valamint teret adunk a hallgatói hozzászólásoknak is. 

Már április 28-án éjjel elkezdünk hangolódni a pápalátogatásra: 1.10-től visszatekintünk Ferenc pápa húsvéti üzenetére és áldására, 3.30-tól Bábel Balázs érsek atya előadását hallhatják Ferenc pápa életéről és megválasztásáról. Ezen a pénteki napon kicsit visszatekintünk a régebbi pápalátogatásokra, a nap folyamán a Szentatya két beszédét is élőben adjuk, és betekintést nyújtunk a pápalátogatás további programjaiba is.

Élő műsorfolyamunkat reggel 7 órától a Napindító műsorral kezdjük, melyben együttesen jelentkeznek a pénteki magazinműsorok vezetői: Fülöp Ákos atya, Németh Zsuzsa és Varga Kata. A reggeli műsor után 9 órától a 4 magyar nyelvű Mária Rádió közös miséje keretében Délvidékre látogatunk, majd 10 órától hosszított hittanóra következik. Ekkor érkezik a Szentatya Budapestre, a Liszt Ferenc repülőtérre, ahol jelen lesz majd a rádió képviselője is a fogadtatáson. 11 óra után a Szentatya a Sándor-palotába megy, ahol ünnepélyes fogadtatásban részesül, ezen a helyszínen is ott lesz a Mária Rádió egy tudósítója. Déltől kezdve Burger Ferenc atyával és Varga Katával lesz élő műsorfolyam, itt 12.20-tól élőben sugározzuk a Szentatya beszédét a Karmelita Kolostorból, ahol az állami vezetőkkel találkozik majd. A déli rózsafüzér emiatt kivételesen elmarad, de 14 órától az evangélium és a 15 órás Irgalmasság órája és rózsafüzér meg lesz tartva. 16 órától Jantsky Viktória és Koncz Imre veszi át a stafétát a műsorvezetésben, ez alatt az élő sáv alatt a Szent István Bazilikába látogatunk, ahol zenés program és a papok közös rózsafüzére után Ferenc pápa az egyház képviselőinek mond beszédet 17 óra 20 perctől, ezt is természetesen élőben közvetítjük. 19 órától a szokásos módon imádkozhatjuk a kismarosi ciszterci nővérekkel a zsolozsmát, majd 19.25-től Csegezi Mária és Lukovits Milán atya jelentkeznek majd élőben, Milán atya épp akkor ér vissza a Bazilikából, így bőven lesz mit mesélnie a Ferenc pápával való találkozásról. A 20 órás Kiáltás imádkozása után még egy bő fél órára visszatérnek Milán atyáék a mikrofon mögé, majd 21 órától Bábel Balázs atya tanításait hallhatjuk a Szentatyáról, Ferenc pápáról, mint az irgalmasság apostola, valamint a pápa az evangélium örömével kapcsolatos gondolatairól.

Másnap, április 29-én, szombaton reggel 7 órától Siegler Lujza és Huszár Lőrinc atya jelentkeznek a Napindítóban, benne a pápalátogatásról való beszámolókkal és gondolatokkal, egészen 10 óráig. Ekkor Lépes Lóránt atya – kivételesen nem Felvidékről, hanem élőben a budapesti stúdióból – fog hosszított hittanórát tartani a Szentatya látogatásával kapcsolatban, eközben 10.30-kor a Rózsák terén levő templomba kapcsolunk, ahol Ferenc pápa a szegényekkel és menekültekkel találkozik – itt is jelen lesz a Mária Rádió egy képviselője, aki majd beszámol élményeiről. Tudomásunk szerint a sugárzás alatt a Rózsák terének másik sarkában álló görögkatolikus templomba is ellátogatunk, ahol a Szentatya nagyon röviden a görögkatolikusokkal is találkozuk és velük imádkozik, ezután visszakapcsolunk Lóránt atyához a stúdióba. Egyébként délelőtt Ferenc pápa még magánlátogatást tesz a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában is, ahonnan bár nem közvetítünk, de rádiónk egyik önkéntese jelen lesz, így az ő élménybeszámolóját is meghallgathatjuk. A szombati napon megtartjuk déli rózsafüzérünket, itt különleges imádságba kapcsolódhatunk: az alsónémedi Mária-kör és a helyi Széchenyi István Általános Iskola tanulói imádkozzák. 13 órától – kivételesen a szokásos 9 órai kezdet helyett – Bábel Balázs atya katekézisét hallhatjuk Ferenc pápáról, majd 14 órától az evangélium után Sziklára építünk címmel válogatás hangzik el a Szentatya beszédeiből. Ezen a napon kivételes módon nem 18 órától, hanem 15.15-től lesz szentmise az Újlaki Plébániáról, mivel 16 órától már kezdetét veszi délutáni élő sávunk – a stúdióban Monostori László atyával, Osvay Péterrel és Rigó Eszterrel, a Papp László sportarénában pedig rádiónk ifjúsági szerkesztőségének részvételével, akik élőben tudósítanak majd Ferenc pápa fiatalokkal való találkozásáról, ahol 16.45-től a Szentatya is beszédet mond. A 19 óráig tartó élő adásfolyam után a kismarosi ciszterci nővérekhez látogatunk az esti zsolozsma kapcsán, majd 19.25-től, illetve a Kiáltás után 20.16-tól Beran Ferenc atya, Perczel Éva és Koncz Imre várja a hallgatókat, itt főként a Szentatya rendtársaival, a jezsuitákkal való esti magántalálkozójáról, és a pápáról mint jezsuita szerzetesről lesz szó. 21 órától véget ér a szombati élő sávunk, ekkor Karácson Tibor atya műsorát hallhatják Ferenc pápa teológiájáról és lelkiségéről 2 részben.

A pápalátogatás utolsó, vasárnapi napján is már éjjel kezdünk hangolódni a lelki élményekre, 1.10-től, majd 3.30-tól Karácson Tibor atya a Szentatyáról szóló sorozatának záró részeit sugározzuk. Reggel 7 órától a Chemin Neuf közösség vezeti majd a Napindítót, készülve a Kossuth téri szentmisére, melyet 9.30-tól egyenes adásban közvetítünk. A mise után a délelőtti zsolozsmát és a deles rózsafüzért követően 13 órától Brückner Ákos atya műsora lesz hallható Ferenc pápa „Álmodjunk együtt” című könyvéről, 14 óra után szokásosan evangélium-magyarázatba, majd a délutáni imaműsorokba kapcsolódhatunk be. Ezen a vasárnapi napon 16 órától jelentkezünk ismét rádiónkban élő adással, Náray-Szabó Gábor professzor úr és Dömötör Ildikó műsorával, eközben 16.20-kor sugározzuk majd Ferenc pápa beszédét a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, ahol a magyar tudományos élet jeles alakjaival találkozik majd a Szentatya. A pápa 17.30-tól búcsúzik országunktól, a repülőtéren szintén kint lesz majd a rádió képviselője. A pápalátogatás utolsó estéjén 18 órától Lukovits Milán atya és Bessenyei Enéh várja majd a hallgatókat élő adásban, immáron teret adva a beszámolóknak, tapasztalatoknak, megszólaltatva a pápalátogatás jeles képviselőit, reflektálva a Szentatya itt töltött napjaira. Ebben a sávban szokásos módon 19 órakor az esti zsolozsmába, 20 órakor a Kiáltásba is bekapcsolódhatunk. 21 órától Barlay Gábor most kivételesen nem Az élet forrása című műsorral, hanem a pápalátogatással kapcsolatos különkiadással jelentkezik, végül a három napot Machalik Krisztina összefoglalójával zárjuk 22 órakor.

Szeretettel hívjuk a hallgatói családot, hogy vegyünk részt közösen a Szentatya látogatásán a rádióhullámokon keresztül!