AlmáDIalógus 2024- spirituális elvonulás Balatonalmádiban, a Ciszterci Rekreációs Központban


A Mária Rádió 2023 januárjában azzal a céllal indította útjára az AlmáDIalógus elnevezésű lelki alkalmait, hogy feltöltődést nyújtson mindazoknak, akik a zaklatott hétköznapokból kiszakadásra, megnyugvásra vágynak.
Az AlmáDialógus célja, hogy valódi párbeszéd, dialógus jöhessen létre a keresztények között és azon túli is.
Tematikája minden évben más, igazodva a Mária Rádió éves tematikájához. Évi tíz rendezvényt tartunk mindig új tartalommal és lelki vezetőkkel.

Az AlmáDialógusnak helyet adó Ciszterci Rekreációs Központ (Balatonalmádi, Verseny utca 1.) a béke szigete, ahol szeretett és elismert lelki vezetők előadásai segítik az egyéni, bensőséges Isten-kapcsolat elmélyülését. Az előadásokat követő kiscsoportos beszélgetések alkalmával pedig nemcsak egymástól, de önmagunkról is sokat tanulhatunk.

Az AlmáDialógus 2024-es év tematikája az ÉLETRENDEZÉS, azonos a Mária Rádió éves tematikájával. Az élet minden területén – fizikai, lelki, spirituális és szellemi síkon is – igyekszünk segíteni, miként tudjuk átgondolni, formálni, jobbá, boldogabbá tenni életünket, Istenhez és egymáshoz is közelebb kerülve.
Az AlmáDialógus három napos, két éjszakás rendezvény, bentlakással, teljes ellátással.

Azok, akik a kitöltött kérdőív automatikus visszaigazoló üzenetét megkapták, kérjük, hogy az alábbi számlaszámra fizessék be a végösszeg 50%-át:

Volkra Ottó János Alapítvány
10918001-00000110-42400008 (UniCredit Bank). 

A programról röviden
Érkezés, regisztráció pénteken 12.00-13.00 között, ebéd 13.30-kor, köszöntő, bevezetés 14.30-kor, este kb. 21.00-kor imával zárul a nap. Szombaton 07.30 – tól este kb. 21.30-ig, vasárnap 7.30-tól kb. 14.00-ig tart a lelkigyakorlat.

A lelkigyakorlatokról bővebben az adott jelentkezési lapra kattintva olvashat.

Fontos! Minden lelkigyakorlaton a maximális létszám 40 fő.
Megjegyezzük – bár ez eddig nem fordult elő – hogy ha nincs 15 fő jelentkező, akkor nem tudjuk megtartani a rendezvényt és az előleget az alapítvány visszautalja.

Érdeklődni lehet a Mária Rádió önkéntes munkatársánál:
Csernai Gáborné Éva +36 30 347 9276

Szeretettel várunk Mindenkit, aki fontosnak érzi lelki egészsége karbantartását és örömmel töltekezik a közösség támogató szeretetéből.

Lelkigyakorlataink 2024-ben:

1. Január 26-28. – Pigler Mónika Míra domonkos szerzetesnővér
Téma: „Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket” Jn. 8,32
Egy kis kedvcsináló – katt IDE : )

2. Február 23-25. – Farkas István Lupus atya
Téma: „Tökéletes döntés – teljes ráhagyatkozás”
Egy kis kedvcsináló – katt IDE : )

3. Március 1-3. – Bábel Balázs érsek atya

4. Április 12-14. – Schindler Mátyás atya
Téma: „A hosszú és a rövid távú terveink kerékkötői és lehetőségei…”
Egy kis kedvcsináló – katt IDE : )

5. Május 10 – 12. – Hofher József SJ atya
Téma: „A spiritualitás négy oszlopa”
Egy kis kedvcsináló – katt IDE : )

6. Június 7-9 – Gáncs Péter ny. evangélikus püspök
Egy kis kedvcsináló – katt IDE : )

7. Szeptember 27-29. – P. Gyögy Alfréd MI kamilliánus szerzetes

8. Október 18-20 – Papp János baptista egyházelnök

9. November 15-17. – Martos Levente Balázs püspök atya

10. December 6-8. – Berhidai Piusz OFM

A következőkben Szabó Tamás elnök úr gondolatait olvashatják:

„A találkozások és az együttlétek a családi élet természetéhez tartoznak. Rengeteg visszajelzés érkezik a Mária Rádiós családtagoktól, hogy milyen jó volt együtt zarándokolni, vagy elvonulni, és hogy legyen több ilyen lehetőség. Bizonyára ezért is kaptunk (szerintem a Szentlélektől) egy ideát, hogy tartsunk rendszeresen, akár havonta lelkigyakorlatokat. Elsősorban nekünk, de ne csak magunknak. S ahogy a nagyanyám szokta mondani, látja az Isten a szükséget, küldi a segítséget.
Hogyan is indult? Először is lett egy szép új hely: a Ciszter Rekreációs Központ Balatonalmádiban. Itt 2021 nyara óta Cursillokat tartunk. S most arra kaptunk ötletet, hogy rendszeres lelkigyakorlatokat is tartsunk itt. Ezekre pedig hívjuk meg azokat előadónak, akiket nagyra értékelnek, szívesen hallgatnak az emberek, s legyünk nyitottak az ökumené felé. Szép idea, nem?
S íme: 2023-ban szinte minden hónapban fogunk tudni lelkigyakorlat tartani Almádiban, amit mi AlmáDialógusnak neveztünk el. (Sok embert megkérdeztem, s egy cursillos testvérem volt a névadó.)

S ha igazolódik, hogy ez sem emberi mű, ahogy a Mária Rádió sem az, akkor terveink szerint a következő években is megszervezzük majd a lelkigyakorlatokat. Ezzel alapvető feladatunknak teszünk eleget, vagyis terjesztjük Isten szavát.

S miért Almádiban? No nem azért, mert én ott lakom. Még csak nem is azért, mert van erre ott egy kiváló hely. Hanem azért, mert szándékunk szerint a családok zarándok és búcsúhelye kell, hogy legyen Almádi. Erre van rendelve – úgy érzem az égiek által – mert itt a Szent Imre templom és a mellette lévő Szent Jobb kápolna őrzi a magyar Szent Család ereklyéit. S a magyar Szent Család történelmi művének a tartalma nem más, mint hogy a keresztény Magyarországnak igenis van jövője. A családok meg tudják megőrizni a hazát, ha keresztények lesznek. Ezt segíti az AlmáDialógus.” (Szabó Tamás – a Mária Rádió elnöke)

2023 januárja óta több, mint kétszázan vettek már részt a lelkigyakorlatainkon. Nagyon szép visszajelzéseket kapunk, ezekből osztunk meg néhányat:

„Nagyon nagy szeretettel ajánlom barátaimnak a lelkigyakorlatot. Rendkívül sokat kaptunk Gáncs Péter püspök úrtól, nekem az életemre nagy hatással voltak a szavai. A segítők is mindenben támogattak minket, amiért szeretnék külön köszönetet mondani.”

„Minden jó volt. A lelki tartalmak, a kirándulás, a sok ének. A szervezők kitűnő munkát végeztek és nagyon kedvesek voltak. Az egész lelkigyakorlat nagyon bensőséges, hangulatú volt. Különösen szerettem Gáncs Péter előadásában a sok képes illusztrációt, ami segített elmélyíteni az igei üzenetet. A másik nagy érték a csapat ökumenikus jellege volt, ez arról tett bizonyságot, hogy sokkal több a közös bennünk, mint gondolnánk! : )”

„Köszönet és hála Istennek ezért a három napért. Milán Atya rengeteget tanított. Bölcsessége, nagy tudása, szerénysége és derűje csodálatos és példaértékű. Nagyon megszerettem és amióta hazajöttem, sokat foglalkozom a tanításaival. Külön öröm volt a sok szép zene, amit együtt hallgattunk, és a gyönyörű albuma, amit nekünk ajándékozott. Köszönöm a Szervezőknek és mindenkinek, aki segített ezt a három napot bearanyozni. Isten álddja meg az egész csapatot!!”

„A helynek is volt számomra valamilyen különlegesen jó hatása, mintha végig ott lett volna velünk a Jóisten. Éreztem kisugárzását.”

„Nagyon jó volt. Segített az önismeretben! Hogy szeressem saját magamat is!”

„Bese Gergő atya nagyon jó választásnak bizonyult. A lelki feltöltődésem nagyon sikeres volt. Köszönöm Neki és a Szervezőknek.”

„Nagyon érdekes volt az atya szakmai előadása a mentálhigiénés témávl kapcsolatban,a gyakorlati életből merített példákkal, humorral is.”

„A szombat délutáni városi séta nagyon jó ötlet, ez a csoportos kimozdulás szerintem jót tesz a csoport összhangnak. Emellett, mivel a környék, a táj békés és könnyen elérhető, az egyéni „sétálós” elmélkedésekre is van lehetőség”

AlmáDialógus lelkigyakorlatok mellé javasoljuk a Cursilló tanfolyam elvégzését.
Bővebb információ: a jelentkezés gombra kattintva: