NKAEmberi Erőforrások Minisztériuma

Az alábbi műsorok a Nemzeti Kultúrális Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával,

„A Mária Rádió Kulturális Programcsomagja keretében / Az élet kultúrája rádiós műsor megvalósítása”

című pályázat keretében jöttek létre.

01. Szlankó Viola – Életvédelmi napok (2017.03.24):
Műsorvezető: Prontvai Vera
Vendég: Szlankó Viola
Játékidő: 36:00

Az SOS gyermek falu bemutatása. Néhány szó az alapításról. A bekerülés módjáról. A három gyerekfaluról. A nevelő szülővé válás folyamatáról. Személyes motiváció (miért foglalkozik gyerek védelemmel. Egy konkrét élmény elmesélése.

Letöltés

02. Az élet csodája – Életvédelmi napok (2017.03.24):
Műsorvezető: Siegler Lujzi, Tamás György
Vendég: Dr. Csókai András Farkas Ibolya pszichológus, Egri Zsuzsa hitoktató, Kovács Ferenc diakónus, Lós Anita pszichológus, Tamás György orvos
Játékidő: 40:27

Az Élet csodája. Az emberi élet kezdetéről. Az abortusz kollektiv bűn. Amiért beszélni kell az abortuszról. Az abortusz visszaszorításának lehetőségei. Az orvosok felelőssége az abortusz kapcsán.

Letöltés

03. Mária és Mátyás – Életvédelmi napok (2017.03.24):
Műsorvezető: Prontvai Vera
Vendég: Mária és Mátyás, örökbefogadó szülők
Játékidő: 30:45

Ágoston bekerülése a családba. Hogyan került hozzájuk? Kezdeti félelmek az örökbefogadástól és ezek leküzdése. Az örökbefogadás tényének tudatosítása. Segítők a folyamatban (család, barátok).

Letöltés

04. Tompa Andrea – Életvédelmi napok (2017.03.24):
Műsorvezető: Keresztes Szilvia, Gerstenmajer György
Vendég: Tompa Andrea író, színi kritikus
Játékidő: 39:12

Az örökbefogadásról. Hogyan és miért döntöttek férjével az örökbefogadás mellett. Miért roma származású gyermeket fogadtak örökbe. Sikerek és kudarcok a beilleszkedés folyamatában

Letöltés

05. Bakó Judit a Romadoptról – Életvédelmi napok (2017.03.24):
Műsorvezető: Prontvai Vera
Vendég: Bakó Judit a romadopt létrehozója
Játékidő: 31:36

Mivezetett az örökbefogadáshoz, s miért két cigány gyereket fogadtak örökbe. Hogyan jött létre a romadopt nevű szervezet (roma származású örökbefogadott gyerekek identitási kérdéseinek megválaszolására. A szervezet működéséről (összejövetelek). Személyes motiváció megfogalmazása (miért csinálja).

Letöltés

06. Korom Kata Az örökbefogadásról – Életvédelmi napok (2017.03.25):
Műsorvezető: Kovácsné Treer Mária (Szerk)
Vendég: Korom Kata
Játékidő: 39:02

Vallomás az örökbefogadásról. Bemutatkozás, néhány szó önmagáról. Miért döntöttek férjével az örökbefogadás mellett (találkozás Böjte Csaba nevelt gyerekeivel). Elhatározás (Az örökbefogadás nem a szülőkről, hanem a gyerekekről szól). Felmerülő kérdések a tanfolyam alatt (miért kell elvégezni, ha a vérszerinti szülő tanfolyam nélkül is nevelhet gyereket. Várakozás a tanfolyam után (félelmek és ezek leküzdései). Laci és Feri megérkezése a családba (dilemma a név választás kapcsán második év). Nehézségek, örömök. Az örökbefogadottal közölni kell, hogy örökbefogadott.

Letöltés

07. Az Örökbefogadás pszichológiája – Életvédelmi napok (2017.03.25):
Műsorvezető: Prontvai Vera
Vendég: Barlai Ágnes, nyugdíjas gyermek szakpszichológus, Hidvéginé Bartha Cecília, pszichológus a Pestmegyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat
Játékidő: 36:01

Az örökbefogadás pszichológiája. Bemutatkozás, miért választották a pszichológusi pályát. A gyermek pszichológusok szükségessége az örökbefogadás folyamatában, örökbefogadó szülők és gyerekek. Bizonytalanság az örökbefogadó szülőkben, ennek feloldása. Nehezebb az örökbefogadott gyerekekkel tévhit eloszlatása. Az örökbefogadás okai a szülők részéről. Barlai Ágnes nevelőszülőségéről, sikerek és kudarcok. Nevelőszülőség és örökbefogadás lélektani külömbségek. Az örökbefogadás menete. A felkészítés lelki fázisai.

Letöltés

08. Az örökbe.hu oldalról – Életvédelmi napok (2017.03.25):
Műsorvezető: Prontvai Vera
Vendég: Mártonffy Zsuzsa, az örökbe.hu weboldal létrehozója
Játékidő: 28:53

Bemutatkozás, mikortól foglalkozik az örökbefogadással. Miért fogadott örökbe a férjével két kisfiút. Az örökbefogadással kapcsolatos sztereotipiákról (problémásabbak, mint a vérszerintiek, nehezebb a beilleszkedés ha idősebbek. Az örökbefogadás módjáról (korhatár, hatóságok). Az örökbe.hu blog létrejöttéről és tevékenységéről.

Letöltés

09. Benke Móni mesél életéről és családjáról – Életvédelmi napok (2017.03.25):
Műsorvezető: Rigóné Tomka Lea
Vendég: Benke Mónika
Játékidő: 45:40

Bevezetés, néhány szó a gyerekkorról. Milyen volt a kapcsolata az édesanyjával. Kislány kori álmok, nagy család. Találkozás a férjével, Norbival. Kiköltözés a városból a faluba. Az első gyermek megszületése, tapasztalatok, érzések az érkezéssel kapcsolatban. A második gyermek érkezéséről. Nem várt komplikáció, szívrendellenesség. Csíksomlyói búcsú, imádság a gyermek életbenmaradásért. Gyász, az elvesztett kislány. Végső búcsú a meghalt gyermektől a szlovén alpokban. Üzenet a beteg gyermeket vállalt édesanyáknak.

Letöltés

10. Az élet feltétel nélküli tisztelete – Életvédelmi napok (2017.03.25):
Műsorvezető: Dr. Tamás György, urológus
Vendég: Bíró László püspök atya
Játékidő: 30, 02

Az emberi élet feltétlen tisztelete és védelme. Beszélgetés arról, szabad-e ellenszegülni Isten élet adó akaratának. Esetleges felmentés a szándékosan elkövetett abortusz bűne alól. Csak az anya dönt a születendő gyermek sorsáról, aki sokszor töbszörös áldozat. Az abortuszok csökkentésének lehetőségeiről.

Letöltés

11. Az élet tisztelete – Életvédelmi napok (2017.03.25):
Műsorvezető: Dr. Tamás György, urológus
Vendég: Székely János püspökatya
Játékidő: 23:41

Az élet csodájáról és védelméről. Az emberi élet elutasítása korunkban. Ezek okai és következménye. A kárpátaljai kezdeményezésről. Az abortuszok számának csökkentésének lehetőségei.

Letöltés

12. Beszélgetés az 1956.09.12. kiadott püspökkari körlevélről 1. rész – Életvédelmi napok (2017.03.25):
Műsorvezető: Fődi Gábor
Vendég: Horváthné Szlukop Andrea, Dr. Szabadka Ödön szülész, nőgyógyász, Dr. Szabó Tamás, Kovács Mihály a Betlehem imacsoport vezetője, Illés Sándor monostorapáti plébános.
Játékidő: 39:41

Az 1956-os püspökkari körlevélről. A levél felolvasása, majd beszélgetés a körlevélről. Néhány szó a Betlehem imacsoportról. Teológiai ok az élet fogantatástól kezdődő magyarázatára. Az embernek már a fogantatás pillanatában lelke van. 56-ban körlevelet adtak ki az állam abortuszt legalizáló rendelkezése ellen. Mióta van abortusz Magyarországon.

Letöltés

13. beszélgetés az 1956.09.12. kiadott püspökkari körlevélről 2. rész – Életvédelmi napok (2017.03.25):
Műsorvezető: Fődi Gábor
Vendég: Horváthné Szlukop Andrea, Dr. Szabadka Ödön szülész, nőgyógyász, Dr. Szabó Tamás, Kovács Mihály a Betlehem imacsoport vezetője, Illés Sándor monostorapáti plébános.
Játékidő: 36:19

Az 1956-os püspökkari körlevélről, a beszélgetés folytatása. A megnem született magzat a mennyországba jut. Kerüljük el az abortuszt megelőzéssel. Az abortusz társadalmi következményeiről. Az abortuszok visszaszorításának lehetőségei (imádság, felvilágosítás). Körlevél záró szavai, a beszélgetés lezárása.

Letöltés

14. Böjte Csaba a gyermek nevelésről – Életvédelmi napok (2017.03.25):
Műsorvezető: Könnyid Zsoldos Andrea, Kerekes Papp Andrea, Benke Móni,
Vendég: Böjte Csaba, Ferences rendi szerzetes
Játékidő: 36:16

A gyermek az Isten ajándéka. Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte. A Déván működő gyermekotthonban nevelkedő gyerekekről. Zita története és a velekészült lemez.

Letöltés

15. Beszélgetés Görgei Zsuzsával a Magyarok Európában egyesület vezetőjével – Életvédelmi napok (2017.03.26):
Műsorvezető: Keresztes Szilvia
Vendég: Görgei Zsuzsa Magyarok Európában egyesület vezetője
Játékidő: 42:27

Bemutatkozás, diák évek pályája kezdete. Az egyesület létrejöttéről. A Magyarok Európában egyesület tevékenysége. A magyarországi abortusz kérdéséről

Letöltés

16. Beszélgetés Riszterné Boldog Zsuzsával – Életvédelmi napok (2017.03.26):
Műsorvezető: Ágostházi Mária
Vendég: Riszterné Boldog Zsuzsa
Játékidő: 44:23

A nagy család öröme. Bevezetés, egy történet elmesélése a 7 gyermekes családról. Néhány szó a házasságról. Döntés a több gyermek mellett, a körülmények ellenére. Nehézségek és örömök a gyereknevelésben és a házasságban. Erőgyűjtés a nehézségek idején, imádság és beszélgetés. Betegség a családban, édesanyja betegsége és halála. Balázs gondolatai a testvéreiről, életről, családról és a család álttal kitalált társasjátékról.

Letöltés

17. Erdősné Melinda az abortuszról – Életvédelmi napok (2017.03.26):
Műsorvezető: Kerek József
Vendég: Erdősné Melinda
Játékidő: 32:08

„Bevezetés, mi indította a tanuságtételre. Hogyan zajlott az élete az abortuszig. Félelemböl és magányból elkövetett abortusz. Hogy zajlott az élete utána. Fel-fel törő emlékek. Isten gyógyító irgalma. Szemináriumi évek. Találkozás a kiáltás az életért egyesülettel. Krízis a házasságban, a negyedik gyermek érkezése. Nehéz élet Istenbe vetett hittel. Vers, „ne öljél meg édesanyám!””

Letöltés

18. Beszélgetés Dr. Makó Jánossal az élet védelméről – Életvédelmi napok (2017.03.26):
Műsorvezető: Perczel Éva
Vendég: Dr. Makó János, belgyógyász, nephrológus
Játékidő: 36:39

Az élet védelméről. Honnan kezdődik az élet és hol ér véget. Mivel foglalkozik a szakterülete. Hogyan védjük a vesénket, s egyuttal az életünket. Az etikai bizotságról és tevékenységéről. Az élet méltósággal történő befejezéséről. Az orvos etika tantárgy fontossága.

Letöltés

19. Az élet védelme a lélekben – Életvédelmi napok (2017.03.26):
Műsorvezető: Keresztes Szilvia
Vendég: Farkas Ibolya, pszichológus, lelki vezető, gyász tanácsadó.
Játékidő: 31:47

Az élet védelme a lélekben. Személyes vallomás arról, miért tartja fontosnak ezt a témát. Az embernek túl nagy döntés szabadsága lett korunkra, helyesen kell élni vele. A megkésett ember korunkban (biológiai döntések halogatása, gyermek vállalás/termékenység). Az ember tudatlanságból pusztítja az életet. Az ember a lelki vonásokat is örökli. Bezárkózottság az abortuszon átesett nők között, lelki sebek és ezek gyógyítása.

Letöltés

20. Beszélgetés Nagy Júliával és Turmán Stefániával az általuk készített abortusz témájú TDK dolgozatról – Életvédelmi napok (2017.03.26):
Műsorvezető: Prontvai Vera
Vendég: Nagy Júlia, Turmán Stefánia joghallgatók
Játékidő: 33:16

Az élet védelme TDK dolgozat. A dolgozat rövid tartalmáról. Személyes motiváció a dolgozat elkészítésénél. Az élet kezdete a jogban és az orvos tudományban. A 12. hetes szabályozásáról. A lombik program jogi vonatkozásairól. Jövő kép, mit tesznek, ha csak lombik program segítségével lehet gyermekük.

Letöltés

21. Beszélgetés a válsághelyzetben lévő anyák megsegítéséről – Anya nélküli gyerekek napja (2017.06.01):
Műsorvezető: Prontvai Vera
Vendég: Katona Andrea
Játékidő: 45:04

A Fészek alapítvány tevékenységéről. Segítségnyújtás válságbajutott édesanyáknak, illetve hazagondozásban. Nyílt örökbefogadás meghatározása. A gyermekekről való lemondás okai (erőszakban fogant gyermek, nem megfelelő háttér, anyagi helyzet, stb.) Utánkövetés az örökbefogadás után. Segítségnyújtás mélyszegénységben lévő többgyermekes családanyáknak.

Letöltés

22. Beszélgetés a válsághelyzetben lévő családokról – Anya nélküli gyerekek napja (2017.06.01):
Műsorvezető: Prontvai Vera
Vendég: Csőke Zita, utógondozó otthon vezető, Kelecsényi Szabolcs Fővárosi Gyermekvédelmi központ befogadó otthon (nevelő)
Játékidő: 37:35

Beszélgetés a családjukból kikerült gyerekekről. A kiemelés indokai. Segítségnyújtás a befogadó otthonba kerüléskor és az utógondozás megkezdésekor. Hogyan lehet segíteni a szülőknek és a gyerekeknek az esetleges visszagondozásban. Az azonos helyzetbe került szülők összefogása.

Letöltés

23. Kiss Gergő az SOS gyermekfaluról – Anyanélküli gyerekek napja (2017.06.01):
Műsorvezető: Kalácska Nóra
Vendég: Kis Gergő
Játékidő: 37:52

A kecskeméti SOS gyermek faluról. Pár szó létrehozójukról és az elnevezésről. A bekerülés módjáról (hatóságokon keresztüli bekerülés). A lakók segítéséről (teljes körű ellátás). Megoldódott probléma után visszakerülés az életbe, utánkövetés. Néhány szó a munkájában elért sikerekről/nehézségekről.

Letöltés

24. Anyák krízisben – Anya nélküli gyerekek napja (2017.06.01):
Műsorvezető: Prontvai Vera
Vendég: Frivaldszky Edit
Játékidő: 35:02

Az Együtt az életért egyesület tevékenységéről. Válságghelyzetben lévő anya fogalmi meghatározása. Segítségnyújtás módja (beszélgetés a babáról, a család hozzáállásáról, az örökbeadási szándékról, pozitív jövő kép mutatása. Kapcsolat felvétel az egyesülettel, hol, milyen módon érheti el őt egy krízisben lévő anya

Letöltés

25. Beszélgetés Dorkával az interneten szerveződő életvédő csoportról – Anya nélküli gyerekek napja (2017.06.01):
Műsorvezető: Kalácska Nóra
Vendég: Dorka, három gyermekes édesanya.
Játékidő: 31:00

Bbevezetés, néhány szó az életvédő csoportról, melynek a tagja. A csoport indulásáról. Arról, hogyan került be a csoportba. Néhány szó a konkrét munkáról. A csoport összetételéről. Kapcsolat felvétel, elérhetőségek.

Letöltés

26. Mórucz Lajosné a válsághelyzetben lévő anyák megsegítéséről – Anya nélküli gyerekek napja (2017.06.01):
Műsorvezető: Prontvai Vera
Vendég: Mórucz Lajosné Gabi
Játékidő: 37:18

Beszélgetés a válsághelyzetben lévő anyákról. A krízis helyzetben lévő anya kihez fordulhat.Arról, hogyan segíthetünk a környezetünkben lévő válsághelyzetben lévő anyákon Az alapítvány tevékenységéről, anyaotthonok, krízis lakások. Néhány szó az anyaotthonokról és a krízis lakásokról. Üzenet a válságban lévő édesanyáknak.

Letöltés

27. A gyermek áldás 1. rész (2017.05.26):
Műsorvezető: Dr. Szabó Tamás
Vendég: Dr. Szabadka Ödön
Játékidő: 35:47

Bemutatkozás, néhány szó a hitéletről. A hit tettekre váltása. Miért döntött úgy, hogy nem végez abortuszt. Az emberi élet kezdete a fogantatás pillanata. Fogantatáskor a lélek már jelen van.

Letöltés

28. A gyermek áldás 2. rész (2017.06.09):
Műsorvezető: Dr. Szabó Tamás
Vendég: Dr. Szabadka Ödön
Játékidő: 29:01

A fogantatás pillanata, az első 24 óra. Zigóta létrejötte. A beágyazódás. A fejlődés következő szakasza (16. napig, embrionális szakasz).

Letöltés

29. A gyermek áldás 3. rész (2017.06.23):
Műsorvezető: Dr. Szabó Tamás
Vendég: Dr. Szabadka Ödön
Játékidő: 32:05

Hogyan vélekedtek a régebbi kultúrák a fogantatásról. Mikor szakítható meg a terhesség. Három nézet (konzervativ, az ember a fogantatástól kezdve él, gyilkosság a várandósság megszakítása. Mérsékelt, meghatározott ideig megszakítható a magzati fejlődés. liberális nézet, az ember csak élve születéskor ember, addig megszakítható a várandosság.

Letöltés

30. A gyermek áldás 4. rész (2017.07.07):
Műsorvezető: Dr. Szabó Tamás
Vendég: Dr. Szabadka Ödön
Játékidő: 29:07

A magyar jog rendelkezései az élet védelmében. Ütközések a jogrendben és ezek feloldása.A várandósság megszakítható 12. hét után, ha az anya életét veszélyezteti a magzat. A várandosság megszakítható 12. hét után, ha a magzat bizonyíthatóan súlyos fogyatékossággal születne.

Letöltés

31. A gyermek áldás 5. rész (2017.07.21):
Műsorvezető: Dr. Szabó Tamás
Vendég: Dr. Szabadka Ödön
Játékidő: 30:20

A várandósság megszakítható a 12 hét után is, ha magzat bűncselekmény következtében fogant. A törvény elvárása az előző három ok igazolására. A várandosság megszakítható, az anya súlyos válsághelyzete esetében.

Letöltés

32. A gyermek áldás 6. rész (2017.08.04):
Műsorvezető: Dr. Szabó Tamás
Vendég: Dr. Szabadka Ödön
Játékidő: 31:35

A világ vallások véleménye a magzat védelemről. Buthisták, Ne árts senkinek. Krisnások,test és lélek kapcsolata, a lélek a fogantatással költözik a testbe. Zsidók, sokasodjatok és töltsétek be az egész földet. Abortusz megengedett, ha az anya/a magzat élete veszélyben van. Iszlám, minden élet szent.

Letöltés

33. A gyermek áldás 7. rész (2017.08.18):
Műsorvezető: Dr. Szabó Tamás
Vendég: Dr. Szabadka Ödön
Játékidő: 31:53

A keresztény felekezetek álláspontja a magzat védelemről. Az emberi életet a fogantatástól kezdve tisztelni kel. Minden szándékos abortusz erkölcsi rosz. Törvény és keresztény felekezetek között ellentét van. Pápák az élet védelméről (VI. Pál, II. János Pál.

Letöltés

34. A gyermek áldás 8. rész (2017.09.01):
Műsorvezető: Dr. Szabó Tamás
Vendég: Dr. Szabadka Ödön
Játékidő: 31:40

A nem vallási alapokon berendezkedett társadalmak álláspontja az élet védelméről. Nők egyenjogusága, test feletti önrendelkezés. Ellent mondás anya életének védelme szemben a magzat életével. Ezen ellentmondás feloldása.

Letöltés

35. A gyermek áldás 9. rész (2017.09.15):
Műsorvezető: Dr. Szabó Tamás
Vendég: Dr. Szabadka Ödön
Játékidő: 32:35

A külömböző országok álláspontja az abortuszrol. Két fő irány, várandósság időbelisége, s a nő önrendelkezése. Hollandia pozitiv diszkrimináció főállású anya (állam támogatja.) 24 hetes korig megengedett az abortusz a nő kérésére (gyógyíthatatlan betegség). Országok nagy részében 12 hétig megengedett az abortusz. Lengyel ország, nemi erőszak, magzat betegsége, anya veszélyeztetsége esetén megengedő, minden más esetben tiltó. Írek, szigorú abortusz törvény. Olaszok orvosok megtagadhatják az abortusz végzését, csak állami kórházban végezhető. Spanyol ország, nagy számú megtagadás. Görög, Bulgária az első három esetben engedi meg, de anyának kérnie kell.

Letöltés

36. A gyermek áldás 10. rész (2017.09.29):
Műsorvezető: Dr. Szabó Tamás
Vendég: Dr. Szabadka Ödön
Játékidő: 30:32

A meddőségről. A meddőség okai stresz, lefeleződött hímivar sejt szám. Tud-e vándorolni a megtermékenyítés után a zigóta/embrió. Segítség nyújtás, petevezeték helyreállítása. Mesterséges megtermékenyítés (lombik). A lombik program fő fázisai. A lombik program hátrányai és erkölcsi kérdései.

Letöltés

37. Mit tehetnék érted 1. rész (2017.07.06):
Műsorvezető: Katona Andrea
Vendég: Katona Gyula, örökbefogadó szülő
Játékidő: 43:07

Bevezetés, néhány szó az induló műsorról. Néhány szó a Fészek alapítványról. Az örökbefogadás folyamata, kritériumok és teendők. Várakozási idő az örökbefogadottra. Külömbség apaként az örökbefogadott és a vérszerinti gyermek családba való érkezésekor érzelemben. Elfogadás a családban és a környezetben. Történet az egyik örökbefogadásról. A Fészek alapítvány néhány programjáról (pl.: Váró terem). A Fészek alapítvány rendezvényeiről.

Letöltés

38. Mit tehetnék érted 2. rész (2017.07.20):
Műsorvezető: Katona Andrea
Vendég: Ágoston Krisztina, örökbefogadó
Játékidő: 44:25

Soma új családja. Ágoston Krisztina mesél arról, Soma hogyan került hozzájuk. Mesél mindennapjaikról. Miként változtatta meg az örökbefogadás az életüket. Az egyház álláspontja az örökbefogadott gyermekekkel és szüleikkel kapcsolatosan.

Letöltés

39. Mit tehetnék érted 3. rész (2017.08.03):
Műsorvezető: Katona Andrea
Vendég: Dr. Vidák Annamária, a Fészek alapítvány alapító tagja
Játékidő: 44:02

A Fészek alapítvány tevékenységéről. Az alapítvány létrejötte, célkitűzései. Az alapítvány jelenlegi működéséről, feladatairól. A krízis terhességben lévő anyák gondozásáról. Egyeztetés az örökbefogadó szülők elvárásairól. Személyes történet megosztása a családokkal kapcsolatosan. Az alapítvány meseterápiás foglalkozásáról. Személyes motiváció, miért csinálja.

Letöltés

40. Mit tehetnék érted 4. rész (2017.08.17):
Műsorvezető: Katona Andrea
Vendég: Martisovszki Odett, család és párkapcsolati terapeuta
Játékidő: 42:26

Az örökbefogadás pszichológusi szemmel. Örökbefogadás és az utánkövetés szükségessége. az örökbefogadottal szemben. Tapasztalatok az utánkövetéssel. Külömbség a vérszerinti gyermekkel rendelkező családok és a teljesen, vagy részben örökbefogadott gyermekekkel rendelkező családok között.

Letöltés

41. Mit tehetnék érted 5. rész (2017.08.31):
Műsorvezető: Katona Andrea
Vendég: Dr. Juhász Éva ügyvéd
Játékidő: 44:20

Bevezetés, néhány szó önmagáról. Döntés az örökbefogadás mellett. Előkészületek családi támogatás mellett. Tegyesszel való kapcsolat felvétel, tanfolyam elvégzése. Szervezetek, akik segítenek az örökbefogadásban. Örökbefogadás egyedülállóként. A külföldi örökbefogadásról. Megérkezés a családba. Ha a gyerek érdeklődik az örökbefogadással kapcsolatban, nyíltan kell neki válaszolni. Nehézségek és örömök. Néhány ügyintézés menetéről. Üzenet a várakozó szülőknek.

Letöltés

42. Sorsfordítók 1.adás (2017.07.27):
Műsorvezető: Fulajtár Ágnes
Vendég: Báló Ottilia, a Fészek Gyermekvédő egyesület igazgatója
Játékidő: 44:12

A nevelőszülőségről. Arról,kikből lehet nevelő szülő. A nevelőszülőség okai. A nevelőszülőség céljai, vissza gondozás a családba, örökbeadás, átadás egy másik nevelőszülőnek, visszaadás, ha nemválalja a nevelőszülő a nevelést.

Letöltés

43. Sorsfordítók 2. adás (2017.08.10):
Műsorvezető: Fulajtár Ágnes
Vendég: Sebesfy Ádám, örökbefogadott gyerek
Játékidő: 43:35

Az örökbefogadás a gyermek szemével. Bemutatkozás, néhány szó önmagáról. Bekerülés a családba, tanácsok a helyes neveléshez. Mindig öszíntén kell válaszolni az örökbefogadott gyerek kérdésére. Néhány gondolat Ádám vérszerinti szüleiről. Az örökbefogadásról tartott előadásairól. Kérdések az örökbefogadással kapcsolatban a környezet részéről. Jövőbeli tervek, család alapitás, fogad-e majd örökbe gyereket.

Letöltés

44. Sorsfordítók 3. adás (2017.08.24):
Műsorvezető: Fulajtár Ágnes
Vendég: Emőke és Nándor, örökbefogadó szülők
Játékidő: 46:02

Az örökbefogadásról szülői szemmel. A nagy betegség lista, szülői betegségek, a gyermek aktuális betegségei. A várakozásról, a család reakciója az örökbefogadás tényére. A telefon érkezésekor átélt érzésekről. Melinda megérkezése a családba, néhány érdekesség az érkezéssel kapcsolatban. Találkozás a vérszerinti anyával és kölcsönös elfogadás. Az első napok a megerkezés után. Néhány szó a család jelenlegi állapotáról, boldog család két örökbefogadott gyermekkel.

Letöltés

45. Sorsfordítók 4.adás (2017.09.21):
Műsorvezető: Fulajtár Ágnes
Vendég: Váczi J. Péter.
Játékidő: 44:56

Az örökbefogadásról egy roma származású fiú szemével. Vérszerinti szülők felkeresése. Társadalmi szakadék az örökbefogadó és a vérszerinti szülők között. Az örökbefogadó szülők félelmei. Lázadó serdülő kor. Bizalomvesztés az örökbefogadó szülők és a serdülő között. Identitás keresés, erős kéztetés az önkifejezésre.

Letöltés

46. Sorsfordítók 5.adás (2017.10.19):
Műsorvezető: Fulajtár Ágnes
Vendég: Véber Tiborné Sarolta
Játékidő: 45:03

Segítség nyújtás fogyatékkal élő gyermekeknek a családban és a társadalomban, nevelőszülőként. Párszó arról, kinek való a nevelőszülőség, mint hivatás. Julcsi története, down szindrómás gyermekek a családban. Tanácsok azoknak a pároknak, akik fogyatékos gyermeket várnak, elfogadás. Lelki tanácsok azoknak, akik nevelőszülőségre készülnek.

Letöltés

47. Sorsfordítók 7. adás (2017.11.16):
Műsorvezető: Fulajtár Ágnes
Vendég: Máténé Papp Marianna
Játékidő: 45:36

Az örökbefogadás a védőnő szemével. A védőnő feladatai. Néhány szó önmagáról és a pályára kerülésről. A tipikus probléma körökről (pl.: függőség, bántalmazás). A védőnő felelőssége és eszközei egy veszélyeztetett gyermekkel kapcsolatban. Példa arra, hogy egy anya, akit várandosság alatt ő gondozott, örökbe adta a gyermekét. Gondoz-e örökbefogadott gyermeket nevelő családokat. Egy eset felidézése, amikor nem tudott segíteni. Sikerek felidézése.

Letöltés

48. Sorsfordítók 8. adás (2017.11.30):
Műsorvezető: Fulajtár Ágnes
Vendég: Mihályi Andrea, örökbefogadó szülő
Játékidő: 45:45

Életéről és az örökbefogadás nehézségeiről és örömeiről. A döntés mikéntjéről, sógor ajánlására fogad örökbe. Nehétségek az örökbefogadással. A gólyahír alapítvány megtalálása. Patrik örökbefogadása, az első találkozás. Kapcsolat az életadó anyával. Az első hetek Patrikkal. Nehézségek korábban és most.

Letöltés

49. Sorsfordítók 9. adás (2017.12.14):
Műsorvezető: Fulajtár Ágnes
Vendég: Fonyódi Szilvia és Tibor, örökbefogadó szülők
Játékidő: 47:27

Várakozás az örökbefogadásra. Vallomás arról, mit éreztek amig a babára várakoztak. Út az örökbefogadásig. Megaláztatások a kórházban. A gólyahír megtalálása. Döntés az újszülött örökbefogadása mellett. Vívódások megfogalmazása. Az évekig tartó várakozásról. Hosszú várakozás, megérdemelt jutalom, lehetséges örökbeadó. Együtt szülés a kórházban. Tita megszületése.

Letöltés

50. Kismama klub – Szent Miklósról és a helyes kéményhasználatról (2017.12.01):
Műsorvezető: A Szent Mónika baba-mama önkéntes tagjai
Vendég: gyermekeik (adás első fele). Erdélyi Béla, kéményseprő mester, Mukics Dániel tűzoltó őrnagy.
Játékidő: 30:18

Szent Miklós ünnepéről. Ki a mikulás, gyerekek meghatározása. A mikulás hozzáállása a gyerekekhez. Amit tenni kell, ha ajándékot szeretnél a mikulástól. Szent Miklós legendákról. Hogyan kell vigyázni lakásunk épségére, megfelelő kéményhasználat. Figyelés a szénmonoxidra. Kémény seprés fontosságáról. Fűtő eszközök karbantartása.

Letöltés

51. Kismamaklub – A közösség fontosságáról (2017.05.18):
Műsorvezető: Könnyid Zsoldos Andrea.
Vendég: Bocsainé Markó Mónika, Hadrévi Borbála Cecilia.
Játékidő: 32:29

Közösség építés és a közösség szerepe a fiatal édesanyák életében. Bevezetés, mikor érezték úgy a beszélgető társak, hogy szűk a négy fal, szükségük van közösségre. A Szent Mónika közösségről, kinek mit jelent a közösséghez tartozás. Élmények felidézése a közösségben.

Letöltés

52. Kismamaklub – Az y generáció problémái (2017.04.21):
Műsorvezető: Benke Mónika
Vendég: Bauer Béla szociológus, ifjuság kutató
Játékidő: 35:55

Az y generáció problémái. A rossz nevelési stratégiák elkerülése, ne dícsérjük túl őket, ne éreztessük velük, hogy különlegesek, ne adjunk meg nekik mindent azonnal. A közösségi média mint stresz leküzdést gátló tényező, a kapcsolatok kiüresedéséhez vezető folyamatok tere. A vágyak kielégítésének a késleltetése. Megoldási javaslatok e három problémára, stabil családi háttér, közösség szerepe.

Letöltés