Életre hangoló_beszélgetés Nagy Zsolt gyászcsoport vezetővel a veszteségek feldolgozásáról

Életre hangoló_beszélgetés Nagy Zsolt gyászcsoport vezetővel a veszteségek feldolgozásáról

Talán nem is gondolnánk, hogy egy feldolgozatlan veszteség milyen sok mindenre rányomhatja a későbbiekben akár közvetlen vagy közvetettem is a bélyegét az életünkben. Hatással lehet fizikai vagy lelki egészségünkre, viselkedésünkre és ezen keresztül emberi kapcsolatainkra is.

Nagyon fontos, hogy a gyászolónak, legyen az életében legalább egy olyan hely, de inkább több,- akár a családi, akár a baráti körén belül, vagy egy önsegítő csoportban, – ahol szabadon kimondhatja és megélheti az érzéseit, gondolatait. Szabadon, úgy, ahogyan azt számára a leginkább komfortos. És mindezt úgy, hogy a másik oldalról nem kioktatást, megbélyegzést, lelkiismeret furdalás keltést, vagy meg nem értettséget kap cserébe, hanem elfogadó, megértő, támogató empátiát. 

Ilyen megtartó közeg lehet például egy önsegítő gyászcsoport, ahol 10 alkalmon keresztül, két órában, kétheti rendszerességgel, csoportosan történik a gyász feldolgozása. A gyászfeldolgozó csoportok a sorstárs közösség megteremtése révén tudják segíteni az egyéni gyász feldolgozását. A sorstárs közösség összeköti a csoport résztvevőit és a megértettség érzése mellett egy nagyon erős, bizalmi környezetet is teremt, ami tovább tudja segíteni a megosztások létrejöttét.

Műsorvezetők: Varga Gabriella és Tóth Lejla

További információ: www.lelkiegeszseg.zsoltnagy.net/