Mária-körök

“Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé” (Böjte Csaba)

Nem pihenünk! – Rövid hírek a Mária-körök háza tájáról.

Börzsönyi buszos zarándoklat

Mária-köreink számára Khirer Imre atya vezetésével május 11-én buszos zarándoklatot szerveztünk. A Mária-körökhöz önkéntesek is szép számmal csatlakoztak.

További fotók

Első állomásunk Márianosztra volt, ahol Vízi Gábor András pálos szerzetes mutatta be nekünk a 2012-ben Bazilica Minor rangra emelt Magyarok Nagyasszonya Kegytemplomot és a csodálatos oltárképet, de megtudtunk néhány izgalmas dolgot a pálosokról is. Miután kigyönyörködtük magunkat, Imre atya tartott nekünk szentmisét, majd a templom szomszédságában álló Pálos Múzeumba ballagtunk át, és amennyire időnk engedte, tanulmányozhattuk egy kicsit a rend történetét.
Ezután elbúcsúztunk Márianosztrától és Nagybörzsöny felé vettük utunkat. A település két szép Árpád-kori templomát idegenvezető segítségével fedezhettük fel, majd ismét buszra fel, és irány Hont-Tsitár. A különleges atmoszférájú Mária-kegyhely árnyas fái alatt elfogysztottuk az ebédünket, majd csapatépítő játékokra került sor. Kiscsoportokban igyekeztük megtalálni, felismerni azokat a talentumainkat, amelyeket közösségeinkben is kamatoztatni tudunk. A sok-sok talentumot bemutató színes korongból közösen egy szép virágot alkottunk, bizonyítva, hogy milyen sokszínűek vagyunk és így mindannyian értékes tagjai vagyunk a közösségeinknek. A kegyhelytől szép litániával búcsúztunk. Hogy a hazaút se legyen unalmas, hittanos és a látottakhoz kapcsolódó „zarándoksanyargató” kérdésekre igyekeztek ügyesen válaszolni a fáradt zarándokok.

Szakmai nap

Tervezés és közösségfejlesztés fókusszal április végén a Mária Rádióban tartalmas szakmai napot tartottunk Mária-köreink számára. A Khirer Imre atya vezette szentmise után minden közösség beszámolt működéséről, vázolta misszióját és vízióját a közösség jövőjével kapcsolatban, és megnéztük, hogyan tudnánk missziós küldetésünknek minél jobban eleget tenni.

A szolnoki Szent József Mária-kör rendkívül tartalmas programokról számolt be, lelkes vezetőjük, Pélyi Andrásné Marika a motorja a több, mint 25 fős, többségében 70 év feletti tagokat tömörítő közösségnek. Az életkor nem akadály számukra, – a közösségben megélt szeretetteljes buzgólkodás mindannyiónk számára követendő jó példa. Rendszeresen szerveznek zarándoklatot az ország számos pontjára, mindenhová viszik a Szűzanya és a Mária Rádió üzenetét. A tevékeny szeretetet jegyében legutóbb ruha adománnyal lepték meg az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthont, ahol testi és szellemi fogyatékosok ellátását, gondozását végzik és ahol nagy szükség van az ilyen jellegű adományokra is. 

A dömösi Antióchiai Szent Margit Mária-kör is számos rendezvényről adott hírt, május-júniusban Miről mesél a 280 éves templomunk? címmel három korcsoport számára hirdetnek többfordulós játékos felfedező programot és alkotópályázatot a dömösi és környező település családjai számára. A program célja a templom szakrális-, történelmi- és építészeti jelképeinek megismertetése – a rácsodálkozás élménye által. Szeretnék, hogy a templom ne csak keresztény ünnepeik színhelye, de a közösség valódi találkozási helye, szellemi központja legyen.

A szomszédolás jegyében a bagi közösség és egyúttal a bagi Mária-kör vendége volt a szigetszentmiklósi Székely Miklós városi kórus, és így az abban éneklő szigetszentmiklósi Szent Fausztyna Mária-kör néhány tagja is. A találkozás apropója egy nagyon szép ünnepi szentmise volt, ahol a kórus a Tóth József Miklós bagi plébános, egyházzenész, karnagy által komponált misét énekelte. A tervek szerint Miklós atya legközelebb a bagiak számára komponál misét, amelyet Szigetszentmiklóson fognak előadni. A Mária rádió ezt az alkalmat is örömmel közvetíti majd. A szigetszentmiklósi Mária-kör szívmelengető berceli engesztelő imanapjáról ITT olvashatnak.

Szlovicsák Balázsné Ilonka, az Alsónémedi Égi Édesanyánk Mária-kör vezetője kiemelte a Mária-körökben végzett közbenjáró imádságok eredményességét és fontosságát. Ezúton is hálásan köszönjük nekik és valamennyi Mária-körünknek az imádságos hátteret, amellyel szűkebb és tágabb közösségeink és végeredményben hazánk lelki megújulását szolgálják, és amellyel egyben a Rádió munkáját is nagyban segítik.

A rendezvény meghívott vendége volt a Sashalmi Női Kör vezetője Vadnai Borbála, aki a Mária-körök eredményes működéséhez – együttműködő partnerként – nagyon sok friss ötletet hozott.

Köszönjük az együttgondolkodást valamennyi Mária-körünknek, a solymári Hutweide és a szekszárdi Szent Filoména közösségnek is – ez utóbbi közösséggel nemrég Szekszárdon, egy nagyon szép imaóra keretében találkoztunk.
—————————————————————————————————————-

Általános ismertető a Mária-körökről

A mai korban rendkívüli megtartó erővel bír ha csatlakozni tudunk egy olyan, keresztény értékrendű közösséghez, ahol a testvéreket a rendszeres, személyes találkozások, a közös imádság, a hitben való elmélyülés, az evangelizáció iránti lelkesedés és tevékeny szeretet kovácsol össze. 

A Mária Rádió kiemelten fontosnak tartja az ilyen jellegű közösségek épülését országszerte – ezt szolgálják többek között a rádió műsorai, zarándoklatai, lelkigyakorlatai, rendezvényei is – és emiatt kezdeményezték a Rádió munkatársai 2017-ben az ún. Mária-körök létrehozását.
A Mária Rádió Mária-körei olyan egymást támogató, többnyire 4-15 fős szeretet-közösségek, akiket az ókeresztény közösségekhez hasonlóan egy közös szenvedély, Jézus Krisztus szeretete forraszt eggyé. 

A Mária-körök fontos missziós tevékenységet végeznek, ehhez szilárd alapokra, felkészülésre, tudásra, bátorságra és lelkesedésre van szükség.

A Mária-körök találkozójának ajánlott menetrendje

Jelenleg 16 Mária-kör működik országszerte az alábbi településeken: Budapest, Alsónémedi, Bag, Érd, Ipolytarnóci, Kiskőrös, Komárom, Komárom-Szőny, Solymár, Szigetszentmiklós, Szekszárd és Szolnok.

Rendszeresen igyekszünk találkozókat szervezni a közösségek számára, hogy egymást is megismerhessék, akár a Rádióban, vagy szomszédolás keretében egymást meglátogatva. 

—————————————————————————————————————-

Korábbi programjaink

Mária-körök zarándoklaton – Hálából a Hallgatói családunk szeretetéért, összefogásáért

2023 szeptemberében két Heves megyei település, Visonta és Pálosvörösmart Mária-kertjeibe látogattunk el, ahol a település vezetőinek segítségével rózsatöveket ültettünkl. Ezzel az akcióval szerettük volna egyúttal felhívni a figyelmet az ország északi részén található Mária-kertekre is, hiszen – sokan talán nem is tudják, hogy – a Mária Út Egyesület kezdeményezésére 2016-ban Észak-Magyarországon, a Mária zarándokútvonal mellett hét darab Mária kert létesült Bér, Erdőkürt, Kozárd, Nógrádsáp, Pálosvörösmart, Sámsonháza, Vanyarc, Visonta településeken. A bibliai témájú parkok ideális imádkozó–és pihenőhelyek a felüdülésre vágyó zarándokok számára, de természetesen nyitva állnak bárki számára, aki szeretne egy kicsit gyönyörködni, elcsendesülni.

Ötven fős busszal és nem kis izgalommal indultunk Budapestről. A zarándoklat lelki vezetője, Khirer Imre atya nagyon szép lelki tartalommal készült Első állomásként Visontára érkeztünk, ahol a település faültetéssel, virágosítással kapcsolódott a rendezvényünkhöz. Nagy örömünkre a helyi családok is nagyon szép számban vettek részt a szép programon.

Második állomásunkon, Pálosvörösmarton szentmisével indult a program, amelyet Imre atya és Iváncsy Balázs atya közösen mutatott be. Ezután átsétáltunk a Mária-kertbe, ahol a települést és a parkot bemutató szép előadás után közösen ültettük el a lelkivezetőnk és Iváncsy Balázs atya által megáldott rózsákat. A pálosvörösmarti program a polgármesteri hivatalban terített asztal mellett zárult: falatozás közben – a polgármester úr kezdeményezésére – minden közösség bemutatkozott egy kicsit. Elmondtuk, hogy ezek a kis közösségek országszerte helyben tevékenykednek és szolgálnak élő kapocsként a Rádió és a hallgatók közötti. Ők azok, akik a lakókörnyezetükben szívvel-lélekkel szolgálják a hitélet megerősödését.

Így vált végül csapatépítő rendezvénnyé is a 12 Mária-kör és 9 önkéntes részvételével zajló zarándoklatunk.

Hazafelé, Abasáron az Ars Sacra fesztivál keretében aznap megnyílt – a Magyar Katolikus jelenlét a világban című – molinó kiállítást tekintettük meg. Jó volt látni, hogy a magyarok milyen sokféle módon járultak és járulnak hozzá a katolikus egyház küldetéséhez, szolgálatához, művészetéhez, tudományához, pasztorális tevékenységéhez, missziós munkájához. A zarándoklat zárásaként kicsit fáradtan ugyan, de bekukkanthattunk az abasári ásatások izgalmas és rejtélyes világába – találgatva, hogy vajon hol temették el Aba Sámuel királyt.Szeretnénk máskor is, rendszeres csapatépítő programokat felkínálni a közösségeinknek és természetesen az önkénteseinknek is, a tavaszin már elkezdtünk gondolkodni : ) A Hallgatói családunk támogató szeretetén túl köszönjük Imre atyának a zarándoklat lelki vezetését,  a település vezetőinek, hogy lehetővé tették a látogatást és köszönjük a közösségeinknek is, hogy olyan sokan eljöttek és így mindannyian egy nagyon szép közös programon vehettünk részt.