BGA

BESZÁMOLÓbeszámoló

„Határon túli zarándoklat program megvalósításának támogatása”
– Iktatószám: BGA/8509/…/2019.
(Szent István Ünnep – 2019. Aug. 20.)

Kivonat

2019. augusztus 20-án több száz fő zarándok érkezett a Mária Rádió budapesti stúdiójától a Szent István bazilikához, hogy a helyszínre érkező több ezer zarándokkal együtt ünnepelje első szent királyunkat.

Köztük voltak a határon túlról érkező zarándok testvérek is.
(Erdély, Délvidék, Felvidék és Kárpátalja magyarjai)

Mária Rádió Közhasznú Egyesület
Mária Rádió Nonprofit Kft.

BGA2019-image02

1. TEVÉKENYSÉG CÉLJA

1.1. Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, valamint a Magyarországgal való kapcsolattartását elősegítő, azt fejlesztő kulturális program, zarándoklat létrehozása.
1.2. Magyarság összetartozása jegyében értékteremtő, magyar történelmi és kulturális örökség ápolása, kulturális és hagyományőrző, egyházi programok (hitéleti és szociális tevékenységek) megvalósítása.
1.3. A Budapesten, a Szent István Bazilika előtti szabadtéren a 2019. Augusztus 20-i Szent István Ünnepi programokon való közös részvétel által a jelenlévők megerősödése a magyarság missziós szolgálatában, és hosszú távú megmaradásában.
1.4. A magyar nyelvű Mária Rádiók közös zarándoklata a hit megélésén keresztül erősíti az összetartozást határon innen és túl. A program célcsoportját elsősorban azok az önkéntesek, zarándokok alkotják, akik önerőből ezt nehezen tudnák megvalósítani, ugyanakkor áldozatkész munkájukkal nagyban segítik a magyarság keresztény hitének, nyelvének, önazonosságának megőrzését.

2. ELVÉGZETT FŐBB TEVÉKENYSÉGEK

Cél: A zarándoklat alatt minél színesebb, tágabb résztvevő kapcsolatok kialakítása, biztosítása.

2.1. Mária Rádió rendezvény promóciós anyagok (póló, baseball sapka, nyakpánt) megrendelése, és legyártatása.
2.2. Rendezvényszervezési költség (határon túli zarándok csoportok aug.20.-i rendezvényen történő részvétele – szállás, étkezés, utazási költség térítés)

2.2.1. Zarándoklat előkészítésének első üteme:

• A magyar nyelvű Mária Rádiók munkatársai és önkéntesei mellett a további résztvevők jelentkezésének koordinálása, valamint
• Kapcsolattartás és kommunikáció a többi külhoni zarándok résztvevőkkel, a határon túli magyar közösségekből, (köztük: Erdély, Délvidék, Felvidék és Kárpátalja magyarjai).
• A szállás-, étkezés- és az utazásszervezés lebonyolítása a jelenlévő zarándokok és a gyermekcsoportok részére, (köztük: Mária Rádió önkéntesei, Ráti Szent Mihály Gyermekotthon lakói, Böjte Csaba ferences szerzetes dévai Szent Ferenc Alapítványa által gondozott gyermekcsoport, Anyaországi- és határon túli zarándokok).

2.2.2. A második ütemben:

• Kapcsolattartás és kommunikáció a többi külhoni zarándok résztvevőkkel, a határon túli magyar közösségekből, (köztük: Erdély, Délvidék, Felvidék és Kárpátalja magyarjai).
• A szállás-, étkezés- és az utazásszervezés lebonyolítása a jelenlévő zarándokok és a gyermekcsoportok részére, (köztük: Mária Rádió önkéntesei, Ráti Szent Mihály Gyermekotthon lakói, Böjte Csaba ferences szerzetes dévai Szent Ferenc Alapítványa által gondozott gyermekcsoport, Anyaországi- és határon túli zarándokok).
• A feladatok elvégzéséről készített szöveges és képi beszámoló (fotódokumentáció) összeállítása.

2.3. A rendezvényt követően a szervező munkatársaknak összegző, konklúzió lelkigyakorlatot szerveztünk Kismaroson. A konklúziós lelkigyakorlat résztvevői az erdélyi, a délvidéki, a felvidéki és a kárpátaljai zarándok csoportok szervező munkatársai voltak.

3. A TÁMOGATOTT CÉL MEGVALÓSULÁSA

Elnyert támogatásunk felhasználásának célja a határon túli zarándokok és gyermekek utaztatása az államalapítás és kereszténység gyökereiről szóló, egyik legjelentősebb nemzeti egységet megjelenítő 2019. évi Augusztus 20.-i Szent István Ünnepi megemlékezésre, mely Budapest központjában a Szent István Bazilika előtti téren valósult meg.
A Mária Rádió Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek úr megbízásából 2019. évben műsort szervezett a Szent István Bazilika előtt, ahová közös gyalogos zarándoklattal invitálta az embereket.
Augusztus 20-án déli 12 órára lett meghirdetve a zarándoklat gyülekezője a Mária Rádió budapesti főszerkesztőségéhez, a Gogol utca 28-ba. Ezúttal is sokan gyűltek össze a regisztrációs pontok előtt, a környező országokból érkező Magyar testvéreink is szép számban megjelentek.
Mint a korábbi 4 évben, így ebben az évben is a Nagy Magyarország területéről is fogadtunk gyerekeket és felnőtteket, ezzel is az összetartozást szimbolizálva és a nemzeti kötelékeket még szorosabbra fonva.
Kárpátaljáról a Ráti Gyermekotthonból, Rahó és Kőrösmező illetve Beregszász és Ungvár településekről érkeztek. Erdélyből Böjte Csaba gyermekotthonaiból rászoruló apróságokat láttunk vendégül, szerveztük az utazásukat, szállásukat, étkezésüket és a saját kísérőiken túl a Mária Rádió önkéntesei vigyáztak rájuk. Az elcsatolt területeken szóló Mária Rádiótól is érkeztek hozzánk zarándokok, a vajdasági Mária Rádióból, Szabadkáról, továbbá Felvidékről is csatlakoztak az ünnepi megemlékezéshez.
A zarándoklat résztvevői 12:45-kor indultak a Gogol utca 28. elől és a Szent Istvánról, Szűz Máriáról szóló dalokat énekelve hirdették együtt egy nagy közösséget alkotva hitünket. A nagyjából másfél órás zarándok menetet – érintve Budapest legfrekventáltabb utcáit is – rendőri kíséret biztosította, hogy az együtt ünneplők biztonságban eljussanak a Szent István Bazilikához. Mindeközben profi operatőrök örökítették meg a zarándokút mozzanatait. Útközben sok ember, turista és budapesti egyaránt rácsodálkozott a zarándoklat magával ragadó légkörére, így voltak olyanok is, akik menet közben csatlakoztak, zászlókat ragadtak és a Bazilikáig követtek minket. Berán Ferenc atya lelki vezetésére ezalatt többen kijöttek az erkélyekre és hallgatták szavait.
A Szent István Bazilikához imádságos lelkülettel érkezett a zarándokok csapata és a 15 órakor kezdődő másfél órás program még inkább közelebb vitte a résztvevőket nemzeti ünnepünk keresztény hangulatához. Süveges Gergő, a műsor házigazdája külön köszöntötte zarándokainkat és minden, térre érkező embert. A hatalmas kivetítő segítségével még a turistákat is sikerült bevonni az ünnepbe. A műsorban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítendő, dr. Versegi Beáta szerzetesnővér osztott meg a jelen lévőkkel nagyszerű gondolatokat az Oltáriszentségről. A lélekemelő katekézis után a Csillagszemű néptáncegyüttes gyermekeitől láthattak a résztvevők három táncelőadást (rábaközi dus és csárdás, kalotaszegi pár és szatmári táncokat). A téren összegyűlt tömeg hatalmas tapsviharral honorálta a gyerekek munkáját. Ezután a zene lépett a műsor középpontjába: Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház színművésze az Úr komédiásai – Képek Assisi Szent Ferenc életéből című színdarabjából adott elő a főszereplő énekéből részletet. A csodás előadás után aztán a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium, Weiner Rézfúvós Kvintettje négy klasszikus művel emelte a délután fényét. Végezetül Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Egyházmegye segédpüspök csodálatos beszédével hangolta a jelenlevőket lelkiekben is a hamarosan elkezdődő szentmisére.

4. A RENDEZVÉNY RÉSZLETES KÖLTSÉGVETÉSE ÉS KÉPI DOKUMENTÁCIÓ

A rendezvény költségeit tekintve törekedtünk arra, hogy minél kisebb költségvetésből megvalósítsuk a zarándoklatot. Amit tudtunk adományként kértünk a beszállítóktól, valamint minden egyes árajánlatkéréskor törekedtünk a mennyiségi kedvezmények igénybevételére.

Megnevezés

Szállító

számla száma

nettó

áfa

bruttó

Elszámolási érték

1

Promóciós anyagok

Kupon-Klub Kft.

RKASA 0078174

164 775 Ft

44 489 Ft

209 264 Ft

209 000 Ft

RKASA 0078180

164 775 Ft

44 490 Ft

209 265 Ft

204 000 Ft

2

Rendezvény szervezés 1

Mária Rádió Nonprofit Kft.

40/2019

906 000 Ft

244 620 Ft

1 150 620 Ft

1 150 000 Ft

3

Rendezvény szervezés 2

Mária Rádió Nonprofit Kft.

44/2019

1 042 000 Ft

281 340 Ft

1 323 340 Ft

1 323 000 Ft

4

Rendezvény szervezés 3

Ciszterci Nővérek Boldogasszony Háza

MD5SA 9596641

114 800 Ft

0 Ft

114 800 Ft

114 000 Ft

Összesen

2 392 350 Ft

614 939 Ft

3 007 289 Ft

3 000 000 Ft

• pl. a zarándokok ivóvízzel való ellátását pl. a Fővárosi Vízművek Zrt. adományként kapott zacskós vízzel oldottuk meg.

Az Aug. 20-ához kapcsolódó tételes költségek a következők voltak:

4.1. Mária Rádió rendezvény promóciós anyagok (póló, baseball sapka, nyakpánt) megrendelése, és legyártatása.

• 250 db baseball sapka
• 200db nyakpánt
• 100 db póló

BGA2019-image03BGA2019-image04BGA2019-image05BGA2019-image06

4.2. Rendezvényszervezési költség (az aug.20.-i rendezvény program szervezése)

• Rendezvény szervezés – fellépők ingyenesen léptek fel tiszteletdíjat nem kértek
• Önkéntes segítők felkészítése (tréning)
• Mobil WC biztosítása a kiinduló helyszínen
• zarándok videó készítése, és TCR

GYALOGOS ZARÁNDOKLAT
Berán Ferenc plébános atya vezetésével

12:00 Gyülekezés a Mária Rádió budapesti főszerkesztőségének épülete előtt
(1138 Budapest Gogol utca 28.)
12:45 A gyalogos zarándoklat a Szent István Bazilikához Berán Ferenc atya vezetésével
Útvonal: Gogol utca – Váci út – Nyugati téri felüljáró – Bajcsy-Zsilinszky út – Szent István tér – Táv: 2,6 km
14:20 Érkezés a Szent István bazilikához
(1051 Budapest Szent István tér)
15:00-19:00 Ünnepi műsoron való közös részvétel

BGA2019-image07

REGISZTRÁLT GYALOGOS ZARÁNDOKOK:

A zarándoklaton összesen kb. 1250 fő vett részt, melyből 270fő volt a külhoni zarándok meghívott vendég:

Külhoni zarándokcsoportok:

• Szent István Plébánia Felvidékről 20fő
• Felvidéki Mária Rádió 22 fő
• Ungvári Római Katolikus Szent György Egyházközség 59 fő
• Beregszászi Római Katolikus Egyházközség 61 fő
• Rahói Római Katolikus Plébánia 60 fő
• Böjte gyerekek Gyergyószárhegyről 60fő
• Ráti Szent Mihály Gyermekotthon 30 fő
• Mária Rádió Szabadka 9 fő

További zarándokcsoportok:

• Szent István Lovagrend 8 fő
• Lehel téri plébánia, Monostori László atya, 20 fő
• Varsányi Plébánia 42 fő
• Újpalota-Boldog Salkaházi Sára plébánia 60fő
• Egyénileg regisztrált zarándokok: 151 fő
• Egyéb csoportos zarándokok: 648 fő

BGA2019-image08

SZENTMISÉRE HANGOLÓDÓ PROGRAM A SZENT ISTVÁN BAZILIKÁNÁL

15.00-15.05 Süveges Gergő műsorvezető rövid köszöntője
15.05 Versegi Beáta szerzetes nővér köszöntője és elmélkedése az Eucharisztiáról –készülvén a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra
15.15 Csillagszemű gyermek néptánc együttes három műsorszámmal készült:
– Rábaközi dus és csárdás
– Kalotaszegi pár
– Szatmári táncok
15.35 Bakos-Kiss Gábor, színművész, Nemzeti Színház Az Úr komédiásai c. színdarabból énekes részlet. Ő volt a darab főszereplője, így a részlet Szent Ferenc egyik énekes epizódja volt.
15.45 A Weiner Rézfúvós Kvintett, Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium négy, szentmisére hangoló zeneművel szolgált:
– T. Charpentier: Te Deum
– V. Ewald:Quintett I. tétel
– J. Mouret:Rondo
– Johann Sebastian Bach: Sheep May Safely Graze
16.10 Mohos Gábornak, az Esztergom-Budapesti Egyházmegye segédpüspöke Szent István király ünnepéről tartott elmélkedést
16.26 Süveges Gergő, a program házigazdájának búcsúzó gondolatai zárták a programot
BGA2019-image10BGA2019-image09BGA2019-image15BGA2019-image13BGA2019-image14BGA2019-image12BGA2019-image11

4.3. Rendezvényszervezési költség (határon túli zarándok csoportok aug.20.-i rendezvényen történő részvétele – szállás, étkezés, utazási költség térítése)

• A határon túlról érkezők elszállásolására kiemelt figyelmet fordítottunk.
• Az Erdélyből és Kárpátaljáról érkezők gyermekcsoportoknak szállást foglaltunk augusztus 19-re és 20-ra. A korábbi években szállást adó hostelek idén is fogadták a vendégeket. Az étkeztetést catering szolgáltatóval oldottuk meg
• A szállás és az étkezés és utazás költségeit a Böjte Csaba gyerekeinek és a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon lakóinak teljes mértékben fizettük.
• A kárpátaljai zarándokok esetében pedig a szállás és utiköltségekhez járultunk hozzá.
• Elszállásolt zarándokok száma a következőképpen alakult:

Csoport Szálláshely Mely napokon Létszám

Böjte Csaba Gyermekotthonok
Gyergyószárhegyről (Erdély)

Pannónia Hostel

08.19. + 08.20 60 fő

Ráti Szent Mihály
Gyermekotthon (Kárpátalja)

08.19. + 08.20 30 fő
Beregszász (Kárpátalja) 08.20.

61 fő

Ungvár (Kárpátalja) Mogyoródi Hostel 08.20. 59 fő
Rahó (Kárpátalja) Mogyoródi Hostel 08.20. 60 fő
270 fő

A gyermekcsoportokat augusztus 19-én fogadtuk a Pannónia Hostelben, ahol vacsorával kezdődött a programjuk. Megható volt az étkezés előtti közös imádságuk. Augusztus 20-án a reggelit követően a légiparádét nézhették meg. A korai ebédet követően a Mária Rádió élületében agapé várta őket a gyülekezéskor, majd a közös zarándoksétával érkeztek a Bazilika elé az ünnepi misére hangoló kulturális programra. A Bazilika előtti téren sokan voltak a határon túli gyermekek. A Szentmisét követően vidám hangulatban érkeztek a vacsorához, majd a napot a tűzijáték megtekintése koronázta. 21-én reggel élményekkel teli indult haza a két gyermekcsoport.

BGA2019-image16

BGA2019-image19BGA2019-image21BGA2019-image20BGA2019-image17BGA2019-image18

4.4. A rendezvényt követően a szervező munkatársaknak összegző, konklúzió lelkigyakorlatot szerveztünk Kismaroson. A konklúziós lelkigyakorlat résztvevői az erdélyi, a délvidéki, a felvidéki és a kárpátaljai zarándok csoportok szervező munkatársai voltak.

• terembérlet, szállás és étkezés költségeit fedezte a támogatás
• helyszín_ Kismaros, Ciszterci Kolostor
• Időpont: 2019.09.09-10. között

BGA2019-image22
BGA2019-image27
BGA2019-image26BGA2019-image25BGA2019-image24
BGA2019-image23 BGA2019-image28

5. KOMMUNIKÁCIÓ, SAJTÓMEGJELENÉSEK

A. SAJTÓMEGJELENÉSEK A MÉDIÁBAN

Társadalmi célú reklám: 30 mp, 10 alkalom MTVA felületein (M1, Duna TV, Kossuth Rádió)

BGA2019-image29BGA2019-image30BGA2019-image31

Mediaworks Hungary: 08.17-én, szombaton a 18 megyei lapban cikk a Mária Rádió által szervezett zarándoklatról és ünnepi programról
Kossuth Rádió: Napközben című műsorokban interjú beszélgetés Szabó Tamás elnökkel augusztus 20. kapcsán (16. délután és 20. délelőtt)
Katolikus Rádió: interjú Szabó Tamás elnökkel
Új Misszió: katolikus folyóirat hírportálján megjelent cikk a zarándoklatra és programra invitálásról
Duna TV: beszélgetés Szabó Tamás elnökkel a Szent István Ünnepi Szentmise és a Szent Jobb körmenet közti várakozási időben

BGA2019-image32BGA2019-image34
BGA2019-image33
BGA2019-image35B. INFORMÁCIÓS LEVELEK ÉS MEGHÍVÓK

• Email és nyomtatott meghívó a sajtó részére (289 címre ment ki levél)
• meghívó Keresztény illetve katolikus közösségek, plébániák és önkormányzatok részére emailben, levélben és telefonon (593 címre ment ki a levél, 152 helyre telefonáltunk)
• meghívó videó üzenet Erdő Péter bíboros úrtól, melyet a közösségi médián és email kampányban megosztottunk (közösségi médián 9593 embert ért el, email-ben 17737 címre ment ki)
• email hírlevélben történő ajánlása az eseménynek hírlevél listáinkra (1 meghívó email 17737 címre, 1 programajánló 7898 címre, 1 meghívó 1407 címre)

BGA2019-image37BGA2019-image36

C. ONLINE FELÜLET

• hirdetés saját honlapon
• Facebook oldalon

o Mária Rádió oldalán hirdetések (4 poszt, 26444 elérés összesen)
o Szent István Ünnep oldalán esemény meghirdetése és bejegyzések, információk a fellépőkről (összesen 15115 elérés, 11 poszt, 2 videó)
o Fizetett hirdetés az esemény kiemeléséről (1900 embert ért el a kiemelés)

• Google Ads hirdetések

o Képes hirdetés (Display kampány) (869 kattintás, 238 984 megjelenés )

BGA2019-image39.pngBGA2019-image38BGA2019-image40

D. TELEFONOS MEGKERESÉSEK (152 cím hívása)

E. AZ ÜNNEP UTÓÉLETÉNEK BIZTOSÍTÁSA

• profi operatőrök készítettek anyagot a zarándoklatról, ünnepi programról (4 operatőr 4 féle kameraállásból)

F. MÁRIA RÁDIÓ SZPOT HIRDETÉS

• július 22-től augusztus 19-ig, 3 féle változatban felváltva szóltak napi kétszer. Összesen 58-szor szólalt meg

G. MÁRIA RÁDIÓ MŰSOROS MEGJELENÉS

• augusztus 1-én és 8-űn szerepelt a „Mi rádiónk” című műsorban, augusztus 8. Jó hírek című műsorban interjú, augusztus 14. „Napindító” című műsor, 14-16-18. a hírekben, augusztus 20. pedig egész nap tematikus nap volt

6. TANULSÁG

• Fő tapasztalatunk, hogy érdemes lenne minden évben nagy erőkkel végezni az Aug. 20-i főünnep határon túlról érkező zarándokok előkészítő mozgósítását.
• Fontos lenne a Szent István térre való beléptetés megkönnyítése.
• A Szent István bazilika környékén jóval több ivóvíz és mosdó telepítése szükséges.
• A kárpátaljai és erdélyi gyerekek támogatását folytatni kellene, mert nagy örömmel és lelkesen érkeznek az ünnepre évről évre.

7. ÖSSZEGZÉS

Öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy 2019. évben is részt vehettünk a Szent István Ünnep szervezésében, s egyben köszönjük a BGA anyagi támogatását és bizalmát!

Kelt: Veszprém, 2019. október 10.